1. Indledning

I denne statistik belyses beskæftigelsen på det grønlandske arbejdsmarked. Den grønlandske beskæftigelsesstatistik er en statusopgørelse over, hvor mange personer der er beskæftiget pr. måned i løbet af et år.

 

Beskæftigelsesstatistikken udarbejdes på baggrund af alle fastboende borgere i Grønland, der primo måneden er fyldt 15 år. I denne publikation præsenteres beskæftigelsen gennem perioden 2016-2021.

 

Her skal der gøres opmærksom på, at der er foretaget mindre rettelser af tallene for 2016 og 2017, på grund af mangler i de grundlæggende data for tjenestemandspension. Det betyder at beskæftigelsen er blevet lidt lavere i disse år i forhold til tidligere udgivet.

 

Den grønlandske beskæftigelsesstatistik udarbejdes så vidt muligt i henhold til retningslinjerne beskrevet af The International Labour Organisation (ILO), der er den internationale arbejdsorganisation under FN. Beskrivelse af ILOs definition af beskæftigelse samt retningslinjer findes i afsnit 4.1.

 

Publikationen er opdelt i tre kapitler, der kan læses samlet eller hver for sig. I kapitel 2 præsenteres de centrale opgørelser fra beskæftigelsesregistret. Med fokus på såvel geografi som demografi giver analyserne i dette kapitel et bredt indblik i beskæftigelsesforholdet på det grønlandske arbejdsmarked.

 

Kildematerialet samt øvrigt datamateriale bag statistikken gennemgås i kapitel 3, mens retningslinjer, definition af beskæftigelse, metodebeskrivelse, fejlkilder m.m. gennemgås i kapitel 4.

 

Detaljerede elektroniske oplysninger om den grønlandske beskæftigelse gennem perioden 2016-2021 findes i Grønlands Statistikbank på hjemmesiden bank.stat.gl. Ved hjælp af Statistikbanken er det muligt at skræddersy tabeller ved at kombinere forskellige variable såsom alder, køn, bosted, fødested og uddannelsesniveau.

 

Revisioner i denne publikation

I forbindelse med nærværende udgivelse er der fortaget en revision af tal for beskæftigelse, ledighed og arbejdsstyrke fra 2016 og frem. Revisionen betyder at beskæftigelsen øges i forhold til tidligere udgivelser, og at antallet af ledige og personer uden for arbejdsstyrken tilsvarende reduceres.

 

De væsentligste ændringer i metoden i forhold til tidligere er:

 

1.     Personer på barselsorlov, som kommer umiddelbart fra beskæftigelse regnes nu som beskæftigede. Denne ændring bringer arbejdsmarkedsstatistikkerne i overensstemmelse med anbefalinger fra International Labour Organization (ILO).

 

2.     Personer som optjener hovedparten af et års indkomst fra selvstændig virksomhed regnes for at have hovedbeskæftigelse indenfor virksomhedens branche. Denne ændring betyder at perioder uden indhandling eller perioder med større indtjening fra supplerende beskæftigelse i andre brancher ikke får betydning for hovedbeskæftigelsen for personer, hvis årsindkomster primært stammer fra selvstændig virksomhed indenfor fiskeri eller fårehold.

 

3.     Grønlands Statistik har fået adgang til nye kilder i form af det fællesoffentlige lønsystem og mere detaljerede arbejdsgiverindberetninger til Skattestyrelsen. De bedre kilder betyder, at lønindkomster fra offentlig ansættelse med større sikkerhed kan adskilles fra overførselsindkomster fra det offentlige. Denne ændring medfører en forøgelse af den offentlige beskæftigelse i form af personer der i en måned har offentlig ansættelse på mindre end halv tid.